Sufleu de branza de oaie si spanac.


Am avut-o pe mama in vizita o saptamana. O saptamana in care mi-am retrait momente din copilarie. Doar ca de data asta eu am gatit pentru ea. Asteptam de mult acest moment. V-am povestit intr-un post mai vechi cat de "fitoasa" eram la mancare in perioada facultatii. Mama gatea si gateste extrem de gustos, dar romanesc. Cu grasimi, cu de toate. In bucatarie e cea mai talentata moldoveanca :) Facea 3 feluri de mancare, iar eu obosita cum veneam de la scoala si infometata, refuzam tot. Si ii ceream de fiecare data acelasi lucru. Cartofi prajti cu snitel. S-au schimbat multe de atunci :) Meniul a avut de suferit schimbari majore. I-am gatit o saptamana si era absolut uimita de tot ce ii pregateam. Nu stiu daca i-au placut. Nu erau pe stilul ei. Lipsea untura, uleiul din abundenta...:)) etc. Dar, a apreciat gestul. Nu-i venea sa creada ca fata ei gateste pe bune cu atata implicare. Dupa ce i-am gatit cateva feluri raw vegan, humus, sucuri sanatoase.... m-am gandit sa ii fac ceva mai pe placul ei. Adica ceva la cuptor. Stiu... pe caldura asta...
A fost extrem de incantata!


  Ingrediente:  
  • Putin unt pentru uns vasul de sufleu
  • 400g spanac congelat gata maruntit
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa frantuzeasca (sau normala, dar mica) tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, feliati
  • 40g faina integrala
  • sare, piper, praf de cayenne (dupa gust)
  • 250ml lapte semidegresat
  • 200g branza de oaie (sau capra, ce va place voua)
  • 2 linguri parmezan ras marunt
  • 4 oua mari, separate


Am inceput cu pregatirea spanacului. L-am pus la decongelat cu cateva ore inainte sa ma apuc de gatit. Dar nu este suficient. Trebuie scurs foarte foarte bine de apa. Asa ca l-am pus intr-o strecuratoare si l-am presat pana a iesit toata apa din el.


Am incalzit uleiul de masline intr-o tigaie si am adaugat ceapa si usturoiul. Am amestecat pe foc mediu in jur de 4 min pana s-au inmuiat. Am adaugat faina, piperul cayenne si am amestecat pe foc mica in 3-4min. 


Am turnat laptele si am amesecat la foc mic pana cand compozitia s-a ingrosat. Am stins focul si am mutat toata compozitia intr-un bol mare.


Peste compozitia din bol am inceput sa adaug pe rand: branza de oaie faramitata, parmezanul, sare, piper dupa gust, spanacul (bine scurs de apa) si galbenusurile de ou. Am amestecat foarte bine si am lasat deoparte.


Am batut albusurile la mixer pana mi-a iesit o spuma frumoasa. Le-am incorporat in amestecul de branza si spanac pana s-au combinat perfect.


Mi-am uns vasul de sufleu cu putin unt unde am turnat toata compozitia. 


Am bagat sufleul la cuptor, 200grade - 30minute. Verificati din cand in cand sa nu se arda. Trebuie doar sa se rumeneasca putin la suprafata :)


Noi am savurat sufleul cu o salata acrisoara din frunze de spanac si rosii de gradina. Dressing ulei de masline si lamaie.