Tarta cu branza Brie, arpagic si rosii cherry.


Vremea de afara ma indeamna sa aprind cuptorul. Parca mi-e si dor de ceva gatit. In ultima vreme v-am tinut numai pe retete raw. Sa nu exageram acum. Echilibrul e secretul. Deci hai sa aprindem focul! Suna interesant titlul? O sa sune si mai interesant cu un pahar de vin alb sec langa :) Pana la urma, asa cum bei ca sa vezi femeia mai frumoasa, poti bea si ca sa ti se pare reteta mai gustoasa :)) Branza Brie chiar este un deliciu frantuzesc iar in combinatia de mai sus este devastatoare!
Vreau sa stiti ca de fiecare data cand voi face o tarta noua, reteta de aluat va fi intotdeauna aceasi. Dar o recapitulam acum rapid :)


  Pentru aluat:  
  • 300g faina
  • 100g unt rece dat prin razatoare
  • 1 ou batut
  • 2-3 linguri de lapte rece
  • putina sare
Am pus intr-un bol mare toate ingredientele pentru aluat (mai putin laptele rece) si am inceput sa framant energic cu mainile pana am obtinut un aluat sfaramicios. Am adaugat laptele rece si am inceput iar sa framant pana am format o bila mare :) 
L-am bagat la frigider pentru 10 minute. Dupa ce l-am scos de la frigider am inceput sa-l "lucrez" cu facaletul :) l-am asezat frumos in forma mea rotunda de tarta (25cm) si l-am mai bagat la frigider pentru inca 30 de min. 


Dupa 30 de minute am scos tava cu aluatul de tarta de la frigider si l-am bagat pentru 10 minute la cuptorul preincalzit 180 grade. Dupa care l-am scos si l-am lasat la racit. 


  Pentru umplutura:  
  • 350g rosii cherry
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 375g smantana (24% grasime)
  • 3 oua fericite
  • 4 linguri cu frunze de arpagic, taiate marunt.
  • 200g branza Brie, cuburi.
  • un strop de sare si piper


Am inceput cu rosiile. Intr-o tava mica am pus rosiile cherry si le-am mozolit bine cu uleiul de masline si condimentele preferate (busuioc si oregano). Am bagat tava la cuptorul preincalzit (180 grade), timp de 15min. Cand au fost gata le-am scos din cuptor si le-am lasat la racit.


Intre timp, intr-un bol maricel am batut ouale si am adaugat pe rand: smantana si frunzele de arpagic. Am amestecat bine cu o lingura si am lasat deoparte.


Acum am inceput sa asez ingredientele pe rand in forma de tarta. Aluatul era aproape rece. Am asezat foarte tacticos rosiile. Se vede, nu? :))


Apoi branza Brie. Am taiat-o in cuburi mici de 1-2cm.


Si ultima parte, am turnat in forma de tarta tot amestecul de smantana cu arpagic. Si cam asta e tot! 


A stat la cuptor in jur de 50-60min - 180 grade, pana s-a rumenit usor la suprafata.


A mers minunat cu o mana de frunze de rucola ca si garnitura. Am stropit-o doar cu suc de lamaie. A fost suficient. 


Ah, sa nu uit. Ar fi pacat sa nu bei un pahar de vin la tarta asta :D Eu inca sunt pe roze. Radu a preferat alb.