Tort cald de turta dulce cu aroma de Craciun.


Exista un fel de extremisti ai mancarii. Oameni care ti-ar da foc in piata publica pentru ca ai mancat carne sau te-ar spanzura pentru un cub de zahar. Uneori mi-ar placea ca acesti oameni sa fie extremisti pana la capat si sa protesteze pana la capat facand greva foamei. 
Nimeni nu le-ar pune macar o perfuzie, ca si glucoza aia e “de dulce”. 
E Craciunul, daca nici acum nu fac ceva dulce (poate si o porcarie) inseamna ca nu mai fac niciodata!!
Iar eu m-am decis. Gura din care ies cuvinte e mai putin satisfacuta decat cea in care intra o mancare buna. Mai ales daca e desert si te aduce fix pana in copilarie. Daca va placea turta dulce sau placinta cu mere sau ambele, atunci o sa va placa tortul. 


  Ingrediente uscate:  
  • 230g faina alba
  • 140g faina integrala
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita ienibahar
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1/2 lingurita cuisoare (zdrobite in mojar)
  • 1/2 anason (zdrobit in mojar)
  • 1/2 lingurita nucsoara


Am inceput cu ingredientele uscate. Intr-un bol maricel am amestecat toate ingredientele uscate si am lasat pentru moment deoparte.


  Ingrediente umede:  
  • 80 ml unt topit 
  • 70g zahar brun
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 150 ml melasa (eu am cumparat-o de aici)
  • 1 ou batut
  • 250 ml de lapte acru (pentru a-l face acru: amestecam laptele cu cu o lingura de suc de lamaie)
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras


In alt bol maricel am inceput sa combin pe rand ingredientele umede: untul cu zaharul, esenta de vanilie, melasa, oul, laptele si ghimbirul proaspat. Am amestecat binisor pana s-au combinat frumos dupa care am adaugat si ingredientele uscate. 


Am amestecat in continuare cu o spatula pana am obtinut un maron uniform. 
Deja miroase a Craciun :)


Melasa este destul de importanta in aceasta reteta. Din comoditate am vrut sa o inlocuiesc cu miere de albine dar am facut bine ca am insistat sa o caut. A meritat. Nu a contat doar la gust ci si la aspect, iar aici ma refer la acest maroniu intens :) 


Mi-am pregatit o forma de tort detasabila (25cm). Am uns-o cu putin unt si am tapetat-o cu faina. Am turnat toata compozitia in forma si am introdus-o la cuptorul preincalzit. 180 grade pentru 45 de min. Verificati cu o scobitoare si daca este nevoie il puteti lasa pana la 50-55min. Depinde de cuptor.


M-a trasnit o idee. De data asta buna :) M-am gandit, daca tot este un tort special care se serveste cald, cum ar fi la gust daca as avea un sos de mere langa. M-am pus sa fac. Foarte repede l-am pregatit. Reteta aici.


Acest tort aromat de turta dulce se serveste caldut (nu fierbinte). Asa ca nu uitati dupa ce va pregatiti felia de tort sa o si incalziti putin la cuptor. Cateva minutele :) Chiar face toata diferenta.


L-am decorat cu coaja de portocala si putina scortisoara.


Daca nu vreti sa-l savurati cu sos de mere puteti incerca si cu inghetata ;)


M-am inspirat de aici.