Tort de bezea cu crema de mascarpone si capsuni.


Iarta-ma, parinte, am pacatuit intr-o orgie de zahar!
Ce sa ma fac daca niciodata copiii nu mancau torturile mele sanatoase? Am facut unul NEsanatos! Pentru aceasta abatere de la cele 10 porunci ale Sfintei Diete voi face, in loc de matanii, abdomne si in loc de Tatal nostru niste kilometri de alergare.
Si pentru ca nu vreau sa ma dau usa de sala de fitness imi voi recunoaste vina. Mi-o asum si mai fac un buton pe blog: Placeri vinovate.
Cine n-a poftit niciodata la un tort de bezea sa arunce primul cu piatra. Sau cu brocoli :))


  Ingrediente pentru bezea:  
  • 3 albusuri (la temperatura camerei)
  • 150g zahar pudra (am combinat 70g zahar pudra normal cu 80g zahar pudra cu aroma de vanilie.) Zaharul cu aroma de vanilie este util pentru ca are amidon.
  • 2 lingurite de otet
Intr-un bol maricel am pus cele 3 albusuri si am inceput sa bat cu mixerul in jur de 30 de sec, viteza medie. In momentul in care a aparut spuma am inceput sa adaug cate o lingura de zahar. Dupa fiecare lingura de zahar am mixat binisor pana s-a incorporat perfect. 


Cand am pus deja jumatate din cantitatea de zahar m-am oprit si am pus prima lingurita de otet. Am mixat la viteza medie si am continuat sa pun cate o lingura de zahar pana l-am temrinat pe tot. 


Am incheiat cu ultima lingurita de otet, mixand bine. La final bezeaua trebuie sa fie teapana si lucioasa. Sa intorci vasul, iar ea nici sa nu se miste :) Toata operatiunea asta dureaza in jur de 30 de minute.


Pe o tava mare am intins o hartie de copt si am trasat doua cercuri cu diamentru de 17cm. 


Cu o lingura, incepand chiar din centru, am inceput sa umplu cercurile desenate. M-am straduit sa nu depasesc cercul pentru ca oricum ea mai creste iar spatiul nu a fost prea generos in tava mea. Am incercat sa le dau forma de blat, usor aplatizat si nu prea tuguiat :) Cam 4-5 cm inaltime. 


Am bagat bezeaua la cuptorul preincalzit la 150 grade pentru o ora. Daca aveti cuptor electric cu ventilatie este perfect! Daca folositi un cuptor cu gaz care "arde" prajiturile, o varianta buna ar fi ca dupa primele 25 de minute de copt sa intredeschideti usa cuptorului.
Bezeaua va avea o textura crocanta pe exterior, usoara si o culoarea foarte deschisa. Un fel de crem. Insa in interior bezeaua va fi una lipicioasa, un fel de marshmallow :)


Cand bezeaua a fost gata, am oprit cuptorul si am lasat-o sa se raceasca fara sa o scot din cuptor. Dureaza cateva ore bune. Nu va recomand sa o scoateti din cuptor direct la temperatura camerei pentru ca exista un risc mare sa se lase. O idee buna ar fi sa faceti bezeaua seara, inainte de nani, iar dimineata o gasiti in cuptor la temperatura perfecta :)
Ar mai fi un pas delicat. Momentul cand dezlipiti bezeaua gata copata de pe hartia de copt. Aveti grija sa nu o rupeti, e sensibila draga de ea :) Acum e momentul sa facem crema! 


  Ingrediente pentru crema de mascarpone:  
  • 250g mascarpone
  • 200ml smantana pentru frisca
  • un sfert de lingurita esenta de vanilie
  • 200g capsuni proaspete (gasiti in Auchan sau Mega Image)
  • 50g afine proaspete


Intr-un bol mare am pus mascarpone cu esenta de vanilie si le-am ciufulit cu mixerul cateva secunde. Am adaugat smantana pentru frisca (rece) direct din cutie si am mixat in jur de 3 minute la viteza medie pana s-a ingrosat suficient incat sa stea pe tel. 


Am ornat tortul foarte simplu. In stil "hamburger" :))


Pe blatul de bezea am pus un strat de crema mascarpone si capsuni (taiate cubulete).
Peste stratul de crema am pus si celalat blat de bezea peste care am mai pus un strat de crema si capsuni intregi. 


Pentru contrast, eu am mai pus si cateva afine :) Am pudrat cu zahar cum isi pun divele la machiaj.


Spectacolul de-abia acum incepe. Pregatiti-va pentru aplauze! :D