Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

DE CE IARTĂ O FEMEIE UN BĂRBAT CARE A ÎNȘELAT-O?


De proastă.
Îl iartă pentru că lui îi pare rău. 
De cele mai multe ori nu-i pare rău că a călcat strâmb, îi pare rău că l-ai prins. Mai ales cât ești tânără, de ce să rămâi? Când o să îmbătrânești care sunt șansele să te bucuri lângă el? Poate lângă el și lângă ele. Faceți un grup. 
Îl iartă pentru că i se pare mai greu fără el decât cu el. Așa cum e. 
Nu se gândește că îi va fi mai greu fără respect, decât fără sex sau fără ajutorul pe care el îl reprezintă. 
Îl iartă pentru ca i-a spus că a fost “doar sex”. 

N-a însemnat nimic pentru el. Serios? Dacă n-a însemnat nimic de ce ai sărutat-o? De ce i-ai dat jos hainele? De ce i-ai mângâiat trupul? Nu te-ai gândit că eu, care chipurile însemn ceva pentru tine, te aștept? Eu n-am ocazii să te înșel? De ce nu o fac? Dacă aș face-o și ți-as spune: a fost doar sex, n-a însemnat nimic pentru mine, ce-ar însemna asta pentru tine?
Îl iartă pentru că vrea să creadă că el se va schimba. Îmi vine să râd! S-a schimbat deja din momentul în care a dat și altora ce ți-a promis doar ție. 
Îl iartă pentru că nu are imaginație. Eu am. Îl văd cum face cu altele ce face cu mine. Parcă poți să le simți și mirosul cand îl săruți. Gustul. Le simți speranțele pe care știi că el li le-a dat. 

Dacă și eu am iertat? Nu mă apucam să scriu articolul dacă n-o făceam. La ce m-a ajutat? A fost o lecție. Nu un succes. O amânare a unui final anunțat. Apoi parcă mă tot întâlneam cu femei care au trecut prin situații asemănătoare. Ca la un grup al alcoolicelor anonime care s-au îmbătat cu promisiuni. 
Povestile noastre nu semănau. Bărbații nu semănau. Sfârșitul, însă, era identic. 
Ca să ierți, trebuie mai întâi să afli. Iar femeia și atunci când nu știe, simte. 
Dar de multe ori alege să se uite în altă parte, să se prefacă tot ea că nu s-a întâmplat nimic deși tu minți execrabil. Ești “un actor grăbit”, dar te crezi grozav ca ai dus-o de nas. Te înșeli. E ca un joc în care ea te lasă să câștigi. Uneori e un semn de lașitate, alteori un semn de mare curaj. De mare dragoste. 

Mai ai o șansă să inveți să apreciezi ce ai. Femeia spune “te iert” și când tace. Ar fi bine să înțelegi. Sau să te pregătești să-ți răspundă cu aceeași monedă pentru că așa suntem noi femeile. Ca niște bănci care pot să fie răutacioase. În care tot ce bagi primești înapoi cu dobândă. O dobândă de n-o să poți s-o duci. 

Foto: Adi Stoicoviciu pentru YOKKO