Sărmăluțe vegane în vas de lut la cuptor


Am făcut-o și p-asta! Nu credeam că o să mă văd vreodată înfășurând sarmale. Este pentru prima dată în viața mea! Deci, se poate! Și culmea, nici nu a fost atât de complicat cum credeam. Când i-am spus lui Radu că sunt fără carne (de post) a cam strâmbat din nas. Pe măsură ce făceam sarmalele, mirosul i-a cam schimbat părerea. Sigur că i-au plăcut! A mâncat vreo 5. Dar le așteaptă și pe alea cu carne... :)

Câțiva pași importanți când folosim un vas de lut. Am observat că sunt două tipuri. Lut poros sau lut smălțuit (glazurat). Vasul meu de lut este glazurat, ca atare am scăpat de toți pașii de mai jos. Cel din lut poros este mai delicat cu întreținerea lui. Ca atare trebuie respectați câțiva pași.
1. Înainte de utilizare, țineți vasul de lut complet scufundat în apă rece pentru 20-30 min.
2. Nu încălziți cuptorul în prealabil. Vasul de lut se introduce întotdeauna în cuptorul rece altfel riscați să pocnească chiar în cuptor.
3. După utilizare, vasul se curăță cu apă fierbinte și puțin oțet.
4. După spălare, uscați vasul foarte bine, altfel face mucegai.
Știu, pare complicat, dar merită! Gustul chiar e diferit ;)


  I n g r e d i e n t e:  
2 cepe medii (tocate fin)
2-3 linguri de ulei pentru călit ceapa
1 morcov mare (dat prin răzătoare)
500g ciuperci champignon (tocate mărunt)
150g orez brun (spălat și scurs bine)
60ml cognac
1 lingură rasă cu cimbru uscat
1 linguriță de piper măcinat
1 linguriță de oregano
1 linguriță de paprika dulce
1-2 lingurițe rase cu sare
½ legătură pătrunjel verde (tocat mărunt)
½ legătura mărar (tocat mărunt)
O mână mare de stafide
1 varză murată mare din care am alea frunzele mai moi iar pe cele mai tari le-am tocat mărunt (Puteți folosi și frunze de viță. Dacă folosiți varză murată nu uitați să țineți frunzele 1-2 ore în apă. Nu e grav dacă uitați, doar că o să vă iasă sarmalele puțin mai acre)
400ml suc de roșii
4 linguri pastă de roșii
Boabe de piper
4 frunze de dafin
Apă fierbinte combinată cu 50ml ulei de măsline
Pentru servit: mămăliguță, ardei iute murat și smântână de ovăz sau orez


1. Într-o tigaie măricică căliți ceapa câteva minute în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă.


2. Adăugați jumătate din morocovul ras și mai căliți 2 minute.


3. Adăugați în tigaie ciupercile. Amestecați ușor și căliți până se înmoaie puțin.


4. Acum e momentul să puneți orezul, cimbru, piper, oregano, paprika, sarea, pătrunjelul, mărarul și stafidele. Amestecați bine și mai căliți 3 minute. Gata compoziția!


5. Ah.... să nu uităm de cognac! :D 


6. Întindeți pe masa de lucru câte o frunză de varză și puneți pe ea o lingură din compoziție. Înfăsurați, rulați și așezați-le frumos deoparte până le faceți pe toate.


7. Puneți din varza tocată mărunt împreună cu restul de morcov pe fundul vasului de lut.
Amestecați sucul cu pasta de roșii și turnați un sfert din cantitate pe varza tocată.


8. Asezați sarmalele pe varză și mai turnați puțin suc de roșii și niște oregano/cimbru uscat.


9. Mai puneți un strat subțire de varză tocată mărunt și turnați si ce a mai rămas din sucul de roșii.


10. Adăugați apa fierbinte combinată cu uleiul de măsline până la nivelul sarmalelor.


11. Băgați vasul în cuptorul rece și setați-l la 160 de grade pentru 3 ore din care 30 de minute la final fără capac.


Vă garantez că aceste sarmale pot fi și de dietă. Atât de ușoare sunt :)


Savurați cu smântână de orez sau ovăz, mămăliguță și ardei iute. Sunt delicioase! Poftă mare!


Această rețetă nu este în cartea mea, dar alte 100 de rețete sunt :) Poți comanda cartea mea Gust Verde de aici. Sărbători frumoase dragii mei! :*