Eclere delicioase cu cocos - fără zahăr și fără gluten


Pentru mine, sunt cele mai bune ecelere din lume!!! Radu mi le-a mâncat pe toate într-o zi! Mi-a spus….”nu ai ce să-mi faci! Nu e vina mea că le-ai făcut sănătoase” :))
Nu trebuie să te mai simți vinovat că ai mâncat un ecler întreg! În schimb, poți să te simți pe bune vinovat că ai mâncat DOAR unul! :D Crede-mă, sunt niște eclere deosebite. Foarte invidiate de cele cu zahăr ;)

  p e n t r u  a l u a t u l  d e  e c l e r:  
  • 100g unt
  • 125ml apă plată
  • 125ml  lapte de cocos gras 60%
  • 120g mix de pâine albă fără gluten (sau făină albă de grâu dacă nu aveți probleme cu glutenul)
  • 4 ouă fericite la temperatura cemerei
  • un praf de sare

  p e n t r u  u m p l u t u r ă  (varianta 1) - c r e m ă   d e  v a n i l i e:  
  • 4 gălbenușuri
  • 200ml lapte de cocos gras 60%
  • 300ml lapte de migdale
  • 100g Green Sugar (îndulcitor natural din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic)
  • 40g amidon de porumb fără gluten
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță esență de vanilie naturală
  • 2 pliculețe cu Green Sugar vanilat
  • 40g fulgi de nucă de cocos

  p e n t r u  u m p l u t u r ă  (varianta 2) - f r i ș c ă  c u  c ă p ș u n i:  


Mod de preparare aluat:

1. Într-o cratiță medie pune untul, apa, laptele și sarea. Amestecă bine pe foc mediu până se topește tot untul și aduci ușor la punctul de fierbere. 

2. Când a început să fiarbă micșorează focul și adaugă toată făina.

3. Cu o lingură de lemn amestecă energic pentru a încorpora bine făina. Continuă să amesteci până când aluatul se formează ca o bilă și se desprinde ușor de pereții vasului. (în jur de 3 minute).

4. Transferă aluatul într-un bol mai mare și lasă-l 5 minute să se răcească.

5. După ce s-a răcit puțin, cu ajutorul unui mixer începeți să adăugați ouăle, unul câte unul. Mare atenție aici! Doar după ce se încorporează bine un ou îl adăugăm și pe celălalt. Mixați bine și nu vă grăbiți.

6. Aluatul începe să se adune și să devină cremos. Transferați-l într-o pungă pentru decorat cu o duză medie. Eu am folosit o duză în formă de floare cu dimensiunea la vârf 20 mm iar la bază 35 mm. (Dacă nu aveți pungă specială pentru decorat puteți folosi o pungă normală tăiată la vârf, fără duză. Sau mai puteți forma eclere draguțe si cu lingura, vor arăta ca niște gogoșele)


7. Tapetați o tavă cu hârtie de copt și începeți să formați eclere lunguiețe cu ajutorul pungii de decorat. Cam 10 cm în lungime. 

8. Băgați tava în cuptorul deja bine încins la 220°C pentru 12 minute. Nu deschideți deloc cuptorul în acest timp.

9. Reduceți temperatura la 180°C și mai lăsați-le în cuptor încă 14-16min. La final trebuie să fie rumenite și crescute.

10. Când sunt gata le scoateți din cuptor și le lăsați să se răceasca complet. 

11. Umpleți eclerele cu umplutura voastra preferată. Eu v-am scris aici două variante absolut delicioase!


Mod de preparare umplutură (varianta 1) – cremă de vanilie

1. Într-o cratiță medie la foc mediu-mic amestecați gălbenușurile, laptele de cocos și laptele de migdale. 

2. După ce s-au combinat bine adăugați îndulcitorul Green Sugar + pliculețele cu Green Sugar vanilat și amidonul de porumb. Amestecați câteva secunde.

3. Adăugați conținutul din păstaia de vanilie sau esența de vanilie.

4. Amestecați continuu până când compoziția începe să se îngroașe și ajunge aproape de punctul de fierbere, în jur de 10-15min. Este important să amestecați constant pentru a evitata afumarea și prinderea pe fundul cratiței sau formarea cocoloașelor.)

5. Opriți focul și adăugați fulgii de cocos. Amestecați ușor.

6. Transferați crema într-un bol, acoperiți-o cu folie din plastic și o puneți la frigider pentru 2 ore.


Mod de preparare umplutură (varianta 2) – frișcă cu căpșuni:

1. Aici nu mai umplem eclerele ci le tăiem în două pe lateral, tip sandwich. Punem frișca în interior cu tot cu bucățelele de căpșuni. 

2. Pudrați cu Green Sugar și decorați cu fulgi de migdale.



Poftă mare! :D