Cozonacul e o prăjitură intimă! Vrei să știi ce bagi în gură?


Da! Cozonacul chiar este o prăjtură intimă. Frământatul înseamnă că cineva și-a băgat mâinile în absolut toate gramele de aluat pentru câteva ore bune. Când eram mică, primeam multe dulciuri de la vecini (acum primesc reclamații că e muzica prea tare). Culmea, maică-mea nu mă lăsa să mănânc cozonaci chiar de la orice vecină. Ea le știa pe toate, deși era un bloc cu 10 etaje. Atunci mi se părea ciudat, acum înțeleg perfect :)
Dacă e de cumpărat, să fii sigură că e făcut din cea mai ieftină făină. Nu glumesc, dacă s-ar putea face cozonaci din rumeguș, sigur s-ar găsi cineva să inventeze o rețetă, apoi i-ar une un mune fain, după care ni i-ar vinde nouă!!!
Așa că insist cu tărie să-ți iei inima în dinți și Crăciunul ăsta să-ți faci tu cozoancul. 
Și pentru mine este tot prima oară. 
Puteți să spuneți că sunt nebună, dar eu cred că un cozonac iese după sufletul omului! Înainte să mă apuc de treabă i-am spus lui Radu că azi nu avem voie să ne certăm :) În casă trebuie să fie o atmosferă bună și foarte important, trebuie să fie cald. Niciun geam deschis. Tot de la mama le știu și p-astea.

Mama... moldoveancă pură, de ani buni îl frământă la mână. Cozonacii ei sunt decupați din revistă. Anul trecut s-a operat, așa că nu mai are deloc voie să facă efort iar asta include și frământatul cozonacilor. Am simțit-o că "o frământa" gândul ăsta așa că acum i-am propus să facem cozonacii la robot. Să frământe el pentru noi. Dar înainte să mă prezint la mama cu robotul, am făcut eu înainte o probă.
BTW, eu folosesc un malaxor KitchenAid. Admit că e scump, al dracului de scump, dar, din testele pe care eu și prietenele mele le-am făcut, ce mai găsești pe piață nu merită oricât ar fi de ieftin.

Nu! Nu contează doar frământatul. Cel mai mult contează ingredientele. Ah, și să nu uit! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Ne apucăm?
Cozonacul de mai jos este adaptat după propriile dorințe. Mie nu mi-a plăcut niciodată cozonacul cu rahat și cu stafide. Așa că l-am customizat. Este un cozonac absolut delicios, mega pufos și cu cremă de ciocolată :) yum! 


  p e n t r u  2  c o z o n a c i  m a r i  
1 kg de făină albă Manitoba (cernută de două ori)
(făina asta este pur și simplu magică! Crește aluatul de zici că-i vrăit! Făina Manitoba este o făină de forță, cu un continut mare de proteine. Este folosită în aluaturile grele, tip cozonac sau panetone. Are un indice de forță de 380-400 W, față de o făină obișnuită care are un indice de forță de 130-180 W) Eu o cumpăr online.
50g drojdie proaspătă
550ml lapte cald (nu fierbinte)
200g zahăr brun melasă nerafinat
5 gălbenușuri ecologice frecate cu un praf de sare
2 lingurițe esență de vanilie
2 lingurițe esență de rom
2 linguri de iaurt
140g grăsime (100g unt la temperatura camerei + 40g ulei)
Nu uitați, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.


  p e n t r u  u m p l u t u r ă  
1 borcan cu cremă de ciocolată ecologică (găsiți la Mega Image)
sau... faceți voi o cremă din:
3 albușuri
3 linguri de zahăr
300g miez de nucă măcinată
3 linguri cacao
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță esență cu rom


  p e n t r u  f i n a l  (î n a i n t e  s ă-i  b ă g a ț i  l a  c u p t o r)  
1 gălbenuș de ou pentru uns cozonacii
opțional:
câteva lingurițe de mac
migdale tocate
steluțe de zahăr 


1. Începeți cu Maiaua. Puneți drojdia într-un bol mic și zdrobiți-o cu o furculiță. Peste drojdie puneți 2 linguri rase de făină, 1 linguriță cu zahăr și 3-4 linguri cu lapte. Amestecați bine până obțineți o pastă moale. Lăsați-o la dospit într-un loc cald pentru 20 de minute.


2. Combinați laptele cald cu zahărul brun, esența de rom și vanilie. Amestecați bine până se dizolvă tot zahărul. Opțional, puteți adăuga aici și niște coajă de porocală/ lămâie. Lăsați deoparte.


3. După ce a crescut drojdia puteți să vă apucați de frământarea cozonacului. La mână sau cu ajutorul unui robot. 


4. Puneți într-un bol mare făina, drojdia dospită, iaurtul și gălbenușurile frecate cu puțină sare. Porniți robotul sau începeți să frământați la mână 1-2 minute.

5. Adăugați laptele cald puțin câte puțin. Depinde de făină, câteodată e posibil să vă mai rămână puțin lapte sau e posibil să fie nevoie să mai adăugați câteva linguri.Măriți viteza mixerului pentru 5min sau continuați să frământați energic.


6. Adăugați grăsimea puțin câte puțin până se încorporează perfect. Frământați pentru cel puțin 30-40 de min sau 20 de min la robot. La final aluatul trebuie să fie moale, neted și ușor lipicios.


7. Când e gata, acopeiți-l cu un prosop și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald pentru 1 oră.


8. Ungeți bine cu ulei palmele și suprafa de lucru. Luați aluatul dospit și îl dați în două. Din prima bucată formați două foi pe care așezați crema de ciocolată. 
Dacă nu sunteți fan cremă de ciocolată de cumpărat puteți să faceți voi umplutura de nucă după ingredientele de mai sus (de la umplutură).

  • Mixați cele 3 albușuri până devin spumă. 
  • Adăugați cele 3 linguri cu zahăr și mixați până se topește zahărul. Adăugați nuca măcinată, cacao, scorțișoara și esența de rom. Combinați bine și gata! Aveți crema voastră de ciocolată ;)


9. Întindeți uniform și apoi rulați.


10. Acum e momentul să le împletiți după care să le așezați în forma de cozonac.
Eu am folosit o formă de cozonac și o formă de tort. Foarte interesant arată coznacul rotund :)


11. La fel procedați și cu cealaltă bucată de aluat. După ce i-ați așezat în forme trebuie să-i acoperiți iar cu un prosop și să-i mai lăsați la crescut vreo 30-40 de min.


12. După acest timp puteți să ungeți cozonacii cu gălbnuș de ou și să presărați pe ei niște mac și niște zahăr brun. Eu le-am pus și niște steluțe de zahăr. Chiar i-au dat o notă interesantă cozonacului :)


Băgați cozonacii la cuptorul preîncălzit - 170 grade pentru 45-50min.
Poftă mare să aveți! Sărbători minunate dragii mei!