Tort mousse de ciocolata in 3 straturi


Nu este un tort raw vegan dar niciunul extrem de traditional. Tortul de azi e complet diferit de cele de pana acum si este special facut pentru prietena mea draga, Claudia.
Cum e sa ai o prietena care este pasionata de gatit si face tot felul de lucruri trasnite raw-vegan, iar tu sa nici nu poti gusta din ele? Claudia este alergica la alune, arahide, caju, etc. Mai exact cam tot ce folosesc eu in fiecare reteta raw. Aproape ca am ajuns sa ma simt prost ca nu pot sa-i duc din ce gatesc, dar draga de ea imi lauda fiecare reteta, evident dupa poze ca dupa gust e imposibil :) Si cand spun ca e alergica ma refer ca o singura aluna ii poate pune viata in pericol. Si exista riscul ca de acum inainte dusmanii ei sa-i strecoare alune in mancare :)))
Asa ca, draga mea Claudia, aceasta reteta este pentru tine :D

  Pentru primul strat:  
  • 225g biscuiti Oreo
  • 1/4 (45g) ceasca de unt topit


Am pus biscutii in robotul de bucatarie si am mixat pana i-am facut praf. Am adaugat untul pe care l-am topit inainte la foc mic si am mai mixat vreo 3-4min. 
Mi-a iesit o compozitie lipicioasa pe care am pus-o in forma mea de tort detasabila (20cm) si am presat ferm cu mana pana a capatat un aspect de blat. L-am bagat la congelator sa se intareasca mai repede pana termin si stratul al doilea. 


  Pentru al doilea strat:  
  • 3/4 ceasca (177ml) smantana pentru frisca (35% grasime)
  • 225g ciocolata neagra de buna calitate


Am pus smantana pe foc mic si am inceput sa adaug bucatile de ciocolata neagra. Am amestecat pana mi-a iesit o frumusete de ciocolata topita :) 


Am lasat-o cateva minute sa se raceasca si am turnat-o incet peste primul strat. 


Am bagat iar forma la congelator pana termin si al treilea strat.


  Pentru al treilea strat:  
  • 400g ciocolata cu lapte de buna calitate (eu am folosit Schogetten, 4 tablete)
  • 3 cesti (675ml) smantana pentru frisca (35% grasime)
  • 1 plic de gelatina (10g)
  • 1/4 ceasca (60ml) apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie


La fel ca la al doilea strat, am pus smantana pe foc mic. Am folosit doar o parte din smantana, nu toata. Mai exact o ceasca de smantana (225ml). Am adaugat pe rand bucatelele de ciocolata cu lapte. Am amestecat pana s-a topit tot. Senzational arata. Muream de pofta dar m-am abtinut :) Am lasat-o sa se raceasca putin.


Separat, intr-o cratita mica am pus apa si pliculetul de gelatina. Am amestecat putin si am lasat gelatina sa se odihneasca 10 min.
Dupa ce gelatina s-a odihnit suficient am pus-o pe foc mic pana s-a dizolvat complet. 


Cu mixerul (merge si cu telul) am batut bine restul de smantana (2 cesti - 450ml) dupa care am adaugat esenta de vanilie si gelatina dizolvata. Le-am mai mixat putin sa fiu sigura ca se amesteca totul foarte bine. 


Si gata! Asta a fost tot :) Turnam toata compozitia in forma de tort si o bagam la frigider pentru cel putin 6 ore. 


Pentru smantana eu am cumparat o cutie mare de 1 Litru (Smantana pentru frisca - LaDorna) si mi-a ajuns pentru toata reteta.


Si sa nu uit, am gasit un pont interesant pe youtube. L-am testat si a functionat perfect! Cand s-a inchegat el bine si sunteti pregatiti sa scoateti forma detasabila, preincalziti cuptorul la 160 grade si bagati-l pentru 20 de secunde. Nu mai mult. Suficient cat sa se incalzeasca putin forma detasabila si sa scoateti usor tortul. Altfel compozitia lipicioasa risca sa se cam crape.


Am decorat cu zmeura proaspata si menta. O minunatie la gust! (Am gasit zmeura in Auchan)


Pofta buna! :) Eu ma duc sigur acum sa-mi mai pun o portie. Mica, evident :))


M-am inspirat de aici.


Iata si varianta rapida... tort la pahar :))) Nu e o idee rea de prajitura, nu? :D