Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

Tort mousse de ciocolată cu Oreo


Nu este un tort raw vegan dar niciunul extrem de tradițional. Tortul de azi e complet diferit de cele de până acum și este special facut pentru prietena mea dragă, Claudia.
Cum e să ai o prietenă care este pasionată de gătit și face tot felul de lucruri trăsnite vegane, iar tu să nici nu poți gusta din ele? Claudia este alergică la alune, arahide, caju, etc. Mai exact cam tot ce folosesc eu în fiecare rețetă raw. Aproape că am ajuns să mă simt prost că nu pot să-i duc din ce gătesc, dar draga de ea îmi lauda fiecare rețetă, evident după poze că după gust e imposibil :) Și când spun că e alergică mă refer că o singură alună îi poate pune viața în pericol. Și există riscul ca de acum înainte dușmanii ei să-i strecoare alune în mâncare :)))
Așa că, draga mea Claudia, această rețetă este pentru tine :D

  pentru blat:  
50g unt topit
250g biscuiți Oreo



Puneți biscuiții în robotul de bucătărie și mixați până îi faceți praf. Adăugați untul pe care l-ați topit înainte la foc mic și mixați vreo 2-3 min. 


Rezultatul este o compoziție lipicioasă. Așezați-o în forma de tort detașabilă (20cm) și presați ferm cu mâna până capătă un aspect de blat. Băgați blatul la frigider și haideți să facem mousse-ul.


  pentru mousse:  
400g ciocolată cu lapte de bună calitate (eu am folosit Milka extra cacao sau Schogetten.
700ml smântână pentru frișcă 35% grasime - neîndulcită (eu am folosit LaDorna)
1 plic de gelatină (10g)
60ml apă
1 linguriă esență de vanilie


Într-o cratiță mică puneți bucățelele de ciocolată și o parte din smântână, mai exact 200ml. Amestecați pe foc mic până se topește de tot.


În altă cratiță mică puneți pliculețul de gelatină cu apa. Amestecați puțin și lăsați gelatina să se odihnească 10 min.
După 10 minute de odihnit, puneți gelatina pe foc mic până se dizolvă complet. 


Cu mixerul (merge și cu telul) bateți bine restul de smântână - 500ml (nu trebuie să obțineți o frișcă tare, e suficient să arate ca o cremă. Adăugați esența de vanilie, gelatina dizolvată și ciocolata topită mai devreme. Mixați totul foarte bine. 


Și gata! Asta a fost tot :) Turnați compoziția în forma de tort (peste blatul de oreo făcut mai devreme) și băgați tortul la frigider pentru cel puțin 6 ore. 


Puteți decora cu frișcă și biscuiți Oreo sau puteți folosi doar fructe proaspete. Este delicios în ambele variante. Un scurt instastory aici.



Și să nu uit, am găsit un pont interesant pe youtube. L-am testat și a funcționat perfect! Când s-a închegat el bine și sunteți pregătiți să scoateți forma detașabilă, preîncălziți cuptorul la 160 grade și băgați tortul la cuptor pentru 20 de secunde. Nu mai mult. Suficient cât să se încălzească puțin forma detașabilă și să scoateți ușor tortul. Altfel compoziția lipicioasă riscă să se cam crape.



Poftă bună! :) Eu ma duc sigur acum să-mi mai pun o porție. Mică, evident :))