Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

Tort de bezea cu cremă de mascarpone și căpșuni


Iartă-mă, părinte, am păcătuit într-o orgie de zahăr!
Ce să mă fac dacă niciodată copiii nu mâncau torturile mele sănătoase? Am făcut unul NEsănătos! Pentru această abatere de la cele 10 porunci ale Sfintei Diete voi face, în loc de mătănii, abdomene și în loc de Tatăl nostru niște kilometri de alergare.
Și pentru că nu vreau să mă dau ușă de sală de fitness îmi voi recunoaște vina. Mi-o asum și mai fac un buton pe blog: Plăceri vinovate. ;)
Cine n-a poftit niciodată la un tort de bezea să arunce primul cu piatra. Sau cu brocoli :))

  pentru bezea:  
4 albușuri (la temperatura camerei)
200g zahăr alb normal sau pudră
2 lingurițe de oțet
1 linguriță amidon de porumb
½ linguriță esență vanilie

Într-un bol măricel am pus cele 4 albușuri și am început să bat cu mixerul în jur de 30 de sec, viteză medie. În momentul în care a apărut spuma am început să adaug câte o lingură de zahăr. După fiecare lingură de zahar am mixat binișor.


Când am pus deja jumătate din cantitatea de zahăr m-am oprit și am pus prima linguriță cu oțet și lingurița cu amidonul de porumb. Am mixat la viteză medie și am continuat să pun cate o lingură de zahăr până l-am temrinat pe tot. 


Am încheiat cu ultima linguriță de oțet, mixând bine. La final bezeaua trebuie să fie țeapănă și lucioasă. Să întorci vasul, iar ea nici să nu se miște :) 


Pe o tavă mare am întins o hârtie de copt și am trasat două cercuri cu diamentru de 17cm. (Voi puteți să trasați doar un cerc dacă vreți să faceți o singură bezea mare. Vedeți ultima poză)


Cu o lingură, începând chiar din centru, am început sa umplu cercurile desenate. M-am străduit să nu depășesc cercul pentru că oricum bezeaua mai crește în cuptor iar spațiul nu a fost prea generos în tava mea. Am încercat să le dau formă de blat, ușor aplatizat și nu prea țuguiat :) Cam 4-5 cm înălțime. 


Am băgat bezeaua la cuptorul preîncalzit la 150 grade pentru o oră
Bezeaua va avea o textură crocantă pe exterior și o culoare foarte deschisă. Însă în interior bezeaua va fi una lipicioasă, un fel de marshmallow :)


Când bezeaua a fost gata, am oprit cuptorul și am lăsat-o să se răcească fără să o scot din cuptor. Nu vă recomand să o scoateți din cuptor direct la temperatura camerei pentru că există un risc mare să se lase. O idee bună ar fi să faceți bezeaua seara, înainte de nani, iar dimineața o găsiți în cuptor la temperatura perfectă :)
Ar mai fi un pas delicat. Momentul când dezlipiți bezeaua gata coaptă de pe hârtia de copt. Aveți grijă sa nu o rupeți, e sensibilă draga de ea :) Acum e momentul să facem crema! 


  pentru crema de mascarpone:  

250g mascarpone (rece)
200ml smântână pentru frișcă (rece)
un sfert de linguriță esentă de vanilie
200g căpșuni proaspete 
50g afine proaspete



Într-un bol mare am pus mascarpone cu esența de vanilie și le-am ciufulit cu mixerul câteva secunde. Am adăugat smântâna pentru frișcă (rece) direct din cutie și am mixat în jur de 2-3 minute la viteză medie până s-a îngroșat suficient încât să stea pe tel. 


Am ornat tortul foarte simplu. În stil "hamburger" :))


Pe blatul de bezea am pus un strat de cremă mascarpone și căpșuni (tăiate cubulețe).
Peste stratul de cremă am pus și celălat blat de bezea peste care am mai pus un strat de cremă și căpșuni întregi. 


Pentru contrast, eu am mai pus și câteva afine :) Am pudrat cu zahăr cum își pun divele la machiaj.


Spectacolul de-abia acum începe. Pregătiți-vă pentru aplauze! :D


Variantă de tort cu o singură bezea:
Am folosit zmeură proaspătă în loc de căpșuni și am decorat cu fulgi de cocos.