Mic dejun fărâmițat din banane, scorțișoară, nuci și migdale


Dacă te-a supărat vreun vecin și vrei să te răzbuni, fă rețeta asta! O să moară de poftă! Parfumul preparatului este divin! Noi am savurat acest mic dejun cu topping de iaurt grecesc. Un deliciu!

  ingrediente:  
5 banane coapte
120 g fulgi de ovăz
120 g migdale crude
50 g nuci românești sau pecan
3 linguri ulei de cocos topit
60 ml sirop de arțar
2 lingurițe scorțișoară
½ linguriță esență de
vanilie naturală


1. Am pus nucile și migdalele în robotul de bucătărie și le‑am mixat până când s-au transformat într-un soi de făină.
2. Am oprit robotul și am transferat „făina“ într-un bol măricel. Am adăugat fulgii de ovăz, am amestecat puțin și am lăsat compoziția deoparte.
Separat, într-un bol mititel, am topit în bain-marie uleiul de cocos. Nu-l încălziți prea tare – este suficient să ajungă în stare lichidă. Am adăugat siropul de arțar, scorțișoara, vanilia și am amestecat ușor.
3. Am turnat siropul obținut peste „făina“ preparată mai înainte și am amestecat, cu mâna, până ce a devenit enervant de lipicios. Așa și trebuie să fie.
4. Am luat la rând bananele. Le-am curățat și le-am tăiat pe lungime în jumătăți. Le-am aliniat într-o tavă pătrată de ceramică, am presărat pe ele încă puțină scorțișoară și le-am astupat cu compoziția lipicioasă făcută mai devreme.
5. Am presat ușor toată compoziția peste banane, apoi am băgat tava în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 de minute. Trebuie să se rumenească puțin la suprafață. Cum e? Miroase de înnebunești, nu? Ai răbdare și las-o să se răcească aproape complet.
Încearc-o și cu vreo câteva linguri de iaurt grecesc pe post de topping.
Se păstrează la frigider.