Mâncărică de gutui cu fructe uscate – fără zahăr!



Radu mi-a tot pomenit de “mâncărica de gutui”, pe care i-o făcea mama lui. Pe vremea aia când nu era mai nimic prin alimentare, totuși pentru rețeta asta era destul de ușor să găsești ingredientele. Nu știu cum făceau mamele noastre! Erau niște eroine. Ce nu găseau la magazin se descurcau ele cumva prin vecini.
Eu am modificat puțin ingredientele pentru că mi-am dorit foarte mult să nu conțină zahăr, dar totuși să fie dulce. Așa că am îndulcit mâncărica cu Green Sugar.


  pentru 4 porții  
3 gutui
2 linguri ulei de cocos
(îndulcitor 100% natural din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic)
1 linguriță rasă cu scorțișoară
1 linguriță cu esență de rom
1 lingură făină integrală amestecată cu 60ml apă
150g mix fructe uscate
(stafide, arahide, migdale, nuci, caju)
un strop de sare


1. Spălați bine gutuile de puf, îndepărtați cotorul și feliați-le.
2. Puneți uleiul de cocos în tigaie împreună cu Green Sugar Gold și amestecați câteva secunde la foc mediu.
3. Adăugați în tigaie 150ml apă caldă, pliculețul cu aromă de vanilie bourbon și amestecați 1 minut, până se topește tot îndulcitorul.
4. Puneți în tigaie gutuile feliate și lăsați să fiarbă sub capac în jur de 10 minute. Amestecați ușor.
5. Adăugați scorțișoara și esența de rom.
6. Turnați în tigaie și făina combinată cu apă și amestecați foarte ușor.
7. Ultimul pas, presărați peste gutui mixul de fructe uscate


Asta e tot! Miroase senzaționaaal! Iar de gust... nu vă mai spun!


Desigur, am așteptat să vină Radu de la sală ca să mă jurizeze :))
Mi-a spus că nu e la fel ca mâncărica de gutui din copilăria lui. E chiar mai bună! :D