Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

RAW VEGAN: Tort de ciocolata cu nuci, migdale si caramel (fara zahar)


M-a dat complet peste cap vremea de afară. Azi trebuia să-mi vină invitatul surpriză pentru voi. Cum depind foarte mult de lumina naturală pentru poze, i-am spus să nu mai vină că o sa ne umplem de nervi. Nu vor ieși pozele în casă. 
Am vrut să amân rețeta dar aveam o parte din ingrediente în apă la hidratat puse de seară :)) Așa că a trebuit să-l fac singurică. 
M-am descurcat, l-am pozat afară. Deși era destul de întunecat cerul, era muuult mai multa lumină afară decât în casă :)
Am fost surprinsă la final. De gust! E magic! O magie cu gust de caramel! Un caramel sănătos! :) Începem? Cum v-am obișnuit, robotul face toată treaba doar că ne trebuie puțină organizare să punem o parte din ingrediente la înmuiat peste noapte.


  pentru blat:  

195g migdale crude (hidratate în apă cel puțin 6 ore)
150g nuci normale sau pecan (hidratate în apă cel puțin 6 ore)
150g curmale moi fără sâmburi (daca sunt tari, țineti-le în apă calda 30min)
35g cacao 
2 linguri sirop de arțar (sau îndulcitorul vostru preferat)
1 banană mare


Am folosit o formă mică de tort, detașabilă cu diametru de 16cm.
Scurgeți bine migdalele și nucile de apa în care au stat la hidratat. O să observați că apa în care s-au hidratat este chiar... murdară. 
Am pus toate ingredientele pentru blat (mai puțin banana) în robotul de bucătărie și am mixat câteva minute. Nu este nicio problemă dacă vă mai rămân bucățele de migdale/nuci neprocesate, depinde foarte mult de puterea robotului.


Într-o formă de tort detașabilă (16cm) am presat bine doar jumătate din compoziția pentru blat.


Am tăiat banana în felii grosuțe și le-am împrăștiat pe primul strat de blat.


Am pus și cealaltă jumătate din compoziția de blat, astupând bine toate feliile de banană. Am băgat la congelator pentru 2 ore.


  pentru caramel raw:  

140ml lapte de migdale sau cocos
5 linguri ulei de cocos (topit în bain-marie) 
150g caju crud (hidratat în apă cel puțin 4 ore)
140g curmale moi fără sâmburi
1 linguriță suc de lămâie
1 linguriță esență de vanilie 
½ linguriță rasaă de scorțișoară 
½ linguriță rasă de nucșoară
un strop de sare fină 



Am pus în blender toate ingredientele pentru caramel exact în ordinea de mai sus.
Nu uitați să scurgeți bine caju-ul de apa în care a stat la hidratat. O să observați că apa în care s-a hidratat caju-ul este chiar... murdară. 
Am mixat până am obținut o cremă fină, ușor maronie... iar la gust, senzațională! Este pentru prima dată când fac "sos de caramel" raw vegan. Sunt foarte încântată de rezultat. Îl puteți face separat de tort, îl depozitați într-un borcănaș etanș și îl folosiți ca topping pe mâncărurile voastre preferate. Eu am deja în plan să-l folosesc pe granola sau direct pe fructe proaspete.


Am scos tortul de la congelator (după 2 ore) și am asezat cu grijă tot caramelul. L-am lăsat să curgă ușor pe margini, mi se pare că arată mai sexy așa :))


  pentru decor: 

O mână de nuci pecan
migdale crude



Cum Radu nu era acasă când am terminat rețeta, am testat direct pe mine prima felie. Am savurat-o cu un pahar de lapte de migdale. Credeți-mă, este ceva divin! 


Aștept poze de la voi cu tortul :)