Tort de avocado cu caju și lime (fără zahăr)


Daca te iei dupa “oamenii mari”, fac cele mai bune torturi. Daca ii intrebi pe cei mici sunt “prea sanatoase”. Pe limba lor “prea sanatos” inseamna prea putin dulce. Ma lasa nervii! :)) Mai ales cand primesc vizite si sunt toti/toate fascinati/fascinate de echipamentele din bucatarie si ma fac sa cred ca vor linge farfuria la produsul finit. Aiurea! Praf! Nimic nu mananca. Mi se pare ca intr-o zi o sa ma transform in Maleficent. 
M-am gandit ce e de facut si mi-a venit o idee: ce-ar fi sa nici nu ma mai straduiesc? Asta e! O sa fac un tort gandit de la zero pentru adulti. O sa si scriu pe ele un semn din acela cu 18+! Doamnelor si domnilor. Sunteti majori? Atunci puteti sa va uitati si chiar sa si puneti gura pe el. Daca va incumetati sa-l faceti. E foarte simplu de facut, iar la gust este senzatie. Dulce acrisor! <3


  Ingrediente pentru blat:  
130g migdale crude
100g nuci
100g curmale moi fara samburi
20g cacao neagra
1 lingura sirop de artar/agave sau miere

Am folosit o forma mica de tort, detasabila, cu diametru de 16cm. Inainte sa ma apuc de reteta m-am ocupat de caju. L-am pus intr-un bol si l-am acoperit cu apa rece. L-am lasat la hidratat cel putin 2-3 ore. 


Am pus in robotul de bucatarie toate ingredientele pentru blat si le-am mixat pana s-au maruntit bine. Intr-o forma de tort detasabila am presat bine cu mana compozitia de blat pana s-a fixat perfect. Am bagat-o la congelator pentru 10 minute si m-am apucat de crema. 


  Ingrediente pentru crema:  
4 avocado maricei (este important sa fie copti, nu tari ca piatra)
150g caju crud (pus la inmuiat cu 2 ore inainte - trebuie sa fie bine hidratat)
100ml suc lime (am folosit 4-5buc lime)
100ml ulei de cocos (topit in bain-marie)
coaja rasa de la 1 lime (1 lingura)
50g sirop de artar sau miere
pentru decor: fulgi din nuca de cocos


Cativa pasi rapizi pana sa pun toate ingredientele in robotul de bucatarie. Mai intai am curatat de coaja cele 4 buc de avocado. Am scos samburii, am taiat avocado in bucati mari pe care le-am azvarlit in robot. Le-am lasat sa astepte putin pana am pregatit urmatoarele ingrediente.
Urmatorul pas, caju-ul. Dupa ce s-a hidratat bine si s-a marit putin in volum, am scurs toata apa in care a stat si l-am varsat si pe el in robotul de bucatarie. Peste caju am pus restul de ingrediente si am mixat bine pana am obtinut o crema verde. Alien! :))


Am scos blatul de la congelator si am pus peste el delicioasa crema verde. 
L-am bagat iar la congelator doar ca de data asta chiar trebuie sa stea mai mult. In jur de 2 ore, pana se intareste crema bine.


Se pastreaza la congelator. Si acum, marele secret! Inainte sa-l savurati, il scoateti din congelator si il lasati la temperatura camerei cel putin 30 de minute. Crema trebuie sa fie usor moale. Nu este un tort inghetata, deci aveti rabdare cu el :D Trebuie sa fie cremos atunci cand il mancati si nu exagerat de rece :) 


Daca aveti un frigider care raceste binisor nu cred ca mai este nevoie de congelator. Faceti un test. Daca nu se lasa crema de tot, il puteti pastra in frigider :))



Astept poze de la voi cu tortul verde! :)