Dacă m-ați pune să descriu rețeta asta în câteva
cuvinte cam așa ar suna: o
textură ușor umedă, super aromată, fără zahăr și totuși dulce. Miros de turtă
dulce, gust de dovleac copt iar glazura din cremă de brânză este o nebunie!
M-a ajutat fina mea, Mari! În loc de șorțuri de
bucătărie am avut ceva mult mai personal: fuste la fel, făcute chiar de ea.
Nu-i așa că sunt foarte dulci? Și tot fără zahăr!
ingrediente uscate:
380g făină tip 650
2 lingurițe rase scorțișoară pudră
1 linguriță rasă anason pudră
1 linguriță rasă cuișoare pudră
½ linguriță nucșoară pudră
1 plic praf de copt
½ linguriță sare
ingrediente umede:
4 ouă la temperatura camerei
70g îndulcitor Green Sugar Premium 1:2 (cu
putere dublă de îndulcire)*
1 lingură extract de vanilie
Opțional: 4 linguri cu sirop de arțar (eu am pus pentru gustul lui deosebit de
caramel)
200ml ulei
1 dovleac de plăcintă în jur de 1.5kg (pentru aproximativ
800g piure de dovleac)
pentru glazură:
200g cremă de brânză
1 linguriță extract de vanilie
150ml smântână penru frișcă (la temperatura
camerei)
..................
*Green Sugar este un îndulcitor 100% natural din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic. Recomandat de Societatea de Nutriție din România.
1. Primul pas, dovleacul. Îl spălăm bine și îl feliem
în bucăți măricele apoi le curățăm de coajă (vezi video). Nu uitați de semințe! Le scoatem cu o lingură.
2. Așezăm bucățile de dovealc pe o tavă și dăm la
cuptor pentru 45min – 180 grade. Când
scoateți dovleacul din cuptor verificați-l cu o furculiță. Dacă este moale
înseamă că e pregătit să devină piure :)
3. Puneți bucățile de piure în robotul de bucătărie și
blenduiți până de transformă în piure. Dacă nu aveți robot puteți foarte bine
să-l faceți la mână folosind o ustensilă de zdrobit. Acum lăsați-l deoparte. Începem
cu ingredientele uscate.
4. Într-un bol mediu cerneți făina și combinați-o cu mixul de condimente, praful de copt și sarea. Lăsați deoparte și trecem la ingredientele umede.
5. Într-un bol mare spargeți ouăle și mixați bine cu
ajutorul unui mixer de mână. Dacă nu aveți merge foarte bine și cu telul.
6. Adăugați îndulcitorul Green Sugar Premium și mixați
până de dizolvă. Eu am mai pus și niște sirop de arțar pentru că pur și simplu
îl ador și simt că dă o notă de caramel preparatului.
7. Adăugați extractul de vanilie și uleiul. Mixați în
continuare.
8. Adăugăm piureul de dovleac și mixăm până se
încorporează bine.
9. Și ultimul pas, luăm bolul cu ingredientele uscate
și le punem ușor în bolul cu ingrediente umede. Mixăm ușor până le combinăm
frumos. Asta e tot!
10. Eu am folosit o formă guguluf de 23cm din silicon,
dar puteți folosi orice formă doriți voi. Ungeți forma cu puțin ulei și turnați în ea toată
compoziția.
11. Băgați forma în cuptorul preîncălzit (180 grade)
pentru 50-60 minute. Faceți la final testul cu scobitoarea. Scoateți din cuptor când este gata și lăsați forma
deoparte vreo 30 de minute. După acest timp puteți să întoarceți forma invers
ca să scoateți prăjitura. Până se mai răcește complet ne apucăm de glazură.
12. Puneți toate ingredientele pentru glazură într-un bol sau robot de bucătărie și mixați până obțineți o cremă aproape lichidă. Atenție, nu foarte lichidă :) Dacă simțiți că este prea groasă crema obținută mai puneți niște smântână pentru frișcă sau 2-3 linguri cu lapte. Dacă cumva v-a ieșit prea subțire puneți 1 linguriță cu amidon de porumb.
Decorați cu nuci sau migdale tocate. (vezi video)
Cam asta e tot! :) Crdeți-mă, este o nebunie de prăjitură! Fie că
sărbătoriți Halloween-ul sau nu, această prăjitură nu trebuie să vă lipsească
toamna asta! Haideți să sărbătorim toamna cu acest gust și miros divin de
dovleac și turtă dulce!
Poftă bună!
P.S. După secole am reînviat și canalul de
youtube. Sper să vă placă micul meu video. Se înțelege și mai bine rețeta:
http://bit.ly/2pXM8wK
Ce mai știe să facă Mini-Chopper-ul?
Multe! Mai are un articol dedicat!