Mega-Cozonac! “Bine-crescut”, super-dulce, fără efort și (aproape) fără zahăr!


Multe dintre noi mergem la sală înainte de sărbători “să facem loc pentru cozonac”. Ținem diete de dragul lui. Înainte și după. E fericire la sfârșitul lui decembrie. Și jale în ianuarie. 
Cum promite bețivul că nu mai bea, la fel promitem și noi că o să ne abținem la anu’ și o să mâncăm doar o felie. 
Dar cine poate? NIMENI!
Visul meu a fost să fac cozonacul fără zahăr și fără efort. 
Pentru prima parte m-a ajutat GreenSugar. Pentru “fără efort” - puternicul și frumosul mixer KitchenAid! Nu-mi place nici să frământ, nici să mă frământ. 
Pot să vi-l recomand din tot sufletul pentru că acest articol NU este un unboxing. Îl am de 4 (patru!!!) ani! 
Nu a dat niciodată rateuri și e atât de good-looking încât nu-l țin ascuns! Nu degeaba mixerul KitchenAid este numărul 1 în lume! 
Unele zic că e scump. De obicei aceleași persoane pentru care o pereche de pantofi nu e niciodată prea scumpă. Mda… cu mixerul nu ieși din casă. Să te vadă lumea. Dar în Luna lui Moș Crăciun economisești 1000 de lei la achiziția unui mixer de la KitchenShop! Ai 10%discount plus două accesorii bonus: bolul din sticlă termorezistentă și mașina de tocat carne. 


Se poate face rețeta asta și fără KitchenAid? Da, dar ar fi păcat. Și de atâta muncă la frământat, dar și de rezultat: nicio gospodină nu poate să concureze cu un motor electric ultraperformant!

De ce l-am numit “aproape” fără zahăr? Pentru că are totuși 2 linguri de zahăr în compoziție plus 1 linguriță în maia. Este o cantitate infimă de zahăr pentru un ditamai cozonac și rolul ei este doar de starter: drojdia nu merge păcălită cu îndulcitor! (știți doar că Green Sugar are zero indice glicemic și zero calorii). Drojdia are nevoie de puțin zahăr ca să se activeze. Am încercat eu s-o păcălesc pe doamna drojdie și de 1 aprilie și nu a mers! Dacă acest super cozonac a crescut atât de frumos cu doar un strop de zahăr… eu zic că este o mega descoperire!
Este super pufos și foarte dulce! Începem? Să știți că am făcut multe poze pentru voi :)


  Pentru 1 cozonac mare  
500g făină albă tip 000 (cernută)
275ml lapte călduţ (nu fierbinte)
2 linguri zahăr brun
3 gălbenușuri frecate cu un praf de sare
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță esență de rom
50g unt
20g ulei
Nu uitați! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
..................
*Green Sugar este un îndulcitor 100% natural din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic. Recomandat de Societatea de Nutriție din România.

  Pentru maia  
25g drojdie proaspătă
1 lingură de făină
1 linguriţă zahăr brun
2 linguri cu lapte călduţ

  Pentru umplutură  
(fără zahăr, fără conservanţi, fără ulei de palmier)
sau faceți voi o cremă din:
3 albușuri
3 linguri GreenSugar Premium cu putere dublă de îndulcire*
300g miez de nucă măcinată
3 linguri cacao
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță esență cu rom

  Pentru uns cozonacul la final  
1 gălbenuș de ou + 1 lingură cu lapte
opțional: nuci/arahide tocate, steluţe decorative


1. Începeți cu Maiaua. Puneți drojdia într-un bol mic și zdrobiți-o cu o furculiță. Peste drojdie puneți 1 lingură de făină, 1 linguriță cu zahăr și 2-3 linguri cu lapte. Amestecați bine până obțineți o pastă moale. Lăsați-o la dospit într-un loc cald pentru 20 de minute.


2. Combinați laptele cald cu îndulcitorul Green Sugar Premium + zahărul brun, esența de rom și vanilie. Amestecați bine până se dizolvă tot. Opțional, puteți adăuga aici și niște coajă de porocală/ lămâie. Lăsați deoparte.


3. După ce a crescut maiaua puteți să vă apucați de frământarea cozonacului. La mână sau cu ajutorul unui robot. Eu l-am pus pe domnul Mixer KitchenAid la treabă :) Este cel mai bun de pe piață!


4. Puneți într-un bol mare: făina, maiaua și gălbenușurile frecate cu puțină sare. Porniți robotul sau începeți să frământați la mână 1-2 minute.


5. Adăugați laptele cald puțin câte puțin. Depinde de făină, câteodată e posibil să vă mai rămână puțin lapte sau e posibil să fie nevoie să mai adăugați câteva linguri. Măriți viteza mixerului pentru 5 min sau continuați să frământați energic.


6. Adăugați untul puțin câte puțin până se încorporează perfect. Apoi uleiul. Frământați pentru cel puțin 30-40 de min sau 20 de minute cu Mixerul KitchenAid (economisești și energie și timp!). 


La final aluatul trebuie să fie moale, neted și ușor lipicios.


7. Când e gata, acoperiți-l cu un prosop și lăsați aluatul la dospit într-un loc cald pentru 1 oră.


Ce frumos a crescut! :)


8. Ungeți bine cu ulei palmele și suprafața de lucru. 


9. Luați aluatul dospit și îl dați în două. Întindeți cu palmele două foi pe care așezați crema pentru cozonac. 




Miroase atât de bineeeee!!! Dacă nu aveți borcanul cu umplutură pentru cozonac puteți să faceți voi umplutura de nucă după ingredientele de mai sus (de la umplutură).

  • Mixați cele 3 albușuri până devin spumă. 
  • Adăugați cele 3 linguri cu Green Sugar Premium și mixați până se dizolvă. Adăugați nuca măcinată, cacao, scorțișoara și esența de rom. Combinați bine și gata! Aveți crema voastră de ciocolată ;)


Acum rulați...


Și împletiți! :)


10. După ce l-ați așezat în formă trebuie să-l acoperiți iar cu un prosop și să-l mai lăsați la crescut vreo 30-40 de minute.


11. După acest timp combinați gălbenușul de ou cu o 1 lingură de lapte și ungeți cozonacul. Presărați pe ei niște nuci/arahide tocate. Eu le-am pus și niște steluțe de zahăr. Sunt doar de frumusețe că la gust sunt groaznice :)) Noi le dăm la o parte când mâncăm cozonacul.



12. Băgați cozonacul la cuptorul preîncălzit - 170 grade pentru 45-50min.









Poftă mare să aveți! Sărbători minunate dragii mei! :*