Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

Super Cozonac! “Bine-crescut”, super-dulce și fără zahăr!


Visul meu a fost să fac cozonacul fără zahăr! SIROPUL SECRET dă startul grație siropului de agave organic, iar GREEN SUGAR PREMIUM desăvârșește opera! 
Este super pufos și foarte dulce! Începem? Să știți că am făcut multe poze pentru voi :)


  Pentru 1 cozonac mare  
500g făină albă tip 000 (cernută)
250ml lapte călduţ (nu fierbinte)
3 gălbenușuri
1 lingură pastă de vanilie
1 linguriță esență de rom
50g unt
50g ulei
Nu uitați! Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
..................
*Green Sugar este un îndulcitor 100% natural din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic. Recomandat de Societatea de Nutriție din România.

  Pentru maia  
25g drojdie proaspătă
2 linguri făină
1 lingură lapte călduţ

  Pentru umplutură  
(cremă cu cacao, nuci coapte, stafide și rom - fără zahăr, fără conservanți, fără ulei de palmier)

  Pentru uns cozonacul la final  
1 gășbenuș
50 ml lapte
opțional: nuci/arahide tocate, mac, etc


1. Începeți cu Maiaua. Puneți drojdia într-un bol mic și zdrobiți-o cu o furculiță. Peste drojdie puneți făina, laptele călduț și Siropul Secret. Amestecați bine până obțineți o pastă moale. Lăsați-o la dospit într-un loc cald pentru 30 de minute acoperită cu o folie de plastic. Pentru că nu am folosit zahăr, ea o să crească puțin mai lent cu Siropul de agave, dar vă asigur că o să crească :)


2. Combinați laptele cald cu îndulcitorul Green Sugar Premium + Siropul Secret, esența de rom și pasta de vanilie. Amestecați bine până se dizolvă tot. Opțional, puteți adăuga aici și niște coajă de porocală/ lămâie. Lăsați deoparte.


3. După ce a crescut maiaua puteți să vă apucați de frământarea cozonacului. La mână sau cu ajutorul unui robot. 


4. Puneți într-un bol mare: făina cernută combinată cu un strop de sare, maiaua și gălbenușurile. Porniți robotul sau începeți să frământați la mână 1-2 minute.


5. Adăugați laptele cald puțin câte puțin. Depinde de făină, câteodată e posibil să vă mai rămână puțin lapte sau e posibil să fie nevoie să mai adăugați câteva linguri. Măriți viteza mixerului pentru 5 min sau continuați să frământați energic la mână.


6. Adăugați untul puțin câte puțin până se încorporează perfect. Apoi uleiul. Frământați pentru cel puțin 30 de min la mână sau 15 minute la robot.


La final aluatul trebuie să fie moale, neted și ușor lipicios. Vă ungeți mâinile bine cu ulei, îl scoateți din bol, formați o mingiuță și îl puneți în același bol uns și el cu ulei (pe fundul vasului și pe margini) și acoperiți cu un prosop.


7. Lăsați aluatul la dospit într-un loc cald pentru 1 oră.


Ce frumos a crescut! :)


8. Ungeți bine cu ulei palmele și suprafața de lucru. 


9. Luați aluatul dospit și îl dați în două. Întindeți cu palmele două foi pe care așezați crema pentru cozonac. 


Miroase atât de bineeeee!!! 


Acum rulați...


Și împletiți! :)


10. După ce l-ați așezat în formă trebuie să-l acoperiți iar cu un prosop și să-l mai lăsați la crescut vreo 30 de minute.


11. După acest timp bateți bine un gălbenuș cu lapte și ungeți cozonacul cu o pensulă. Cozonacul se unge cu câteva secunde înainte de cuptor. Presărați pe el niște nuci/arahide tocate. Eu le-am pus și niște steluțe de zahăr. Sunt doar de frumusețe că la gust sunt groaznice :)) Noi le dăm la o parte când mâncăm cozonacul.


12. Băgați cozonacul la cuptorul preîncălzit - 180 grade pentru 20 min. După acest timp am acoperit cozonacul cu hârtie de copt și l-am mai lăsat la copt încă 20 min la 170 grade.






Poftă mare să aveți! Sărbători minunate dragii mei! :*
Aici găsiți gama mea completă de produse fără zahăr, fără conservanți, fără ulei de palmier: https://greensugar.ro/secretele-ramonei/