Visul
meu a fost să fac cozonacul fără zahăr și fără efort.
Pentru
prima parte m-a ajutat GreenSugar. Pentru “fără efort” - puternicul și frumosul
mixer KitchenAid! Nu-mi place nici să frământ, nici să mă frământ.
De ce l-am numit “aproape” fără zahăr? Pentru că are totuși
2 linguri de zahăr în compoziție plus 1 linguriță în maia. Este o cantitate
infimă de zahăr pentru un ditamai cozonac și rolul ei este doar de starter: drojdia
nu merge păcălită cu îndulcitor! (știți doar că Green Sugar are zero indice
glicemic și zero calorii). Drojdia are nevoie de puțin zahăr ca să se activeze.
Am încercat eu s-o păcălesc pe doamna drojdie și de 1 aprilie și nu a mers!
Dacă acest super cozonac a crescut atât de frumos cu doar un strop de zahăr… eu zic că este o mega
descoperire!
Este super pufos și foarte dulce!
Începem? Să știți că am făcut multe poze pentru voi :)
Pentru 1 cozonac mare
500g făină albă tip 000 (cernută)
275ml lapte călduţ (nu fierbinte)
2 linguri zahăr brun
3 gălbenușuri frecate cu un praf de sare
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță esență de rom
50g unt
20g ulei
Nu uitați! Toate ingredientele
trebuie să fie la temperatura camerei!
..................
*Green Sugar este un îndulcitor 100% natural
din stevie cu zero calorii și zero indice glicemic. Recomandat de Societatea de
Nutriție din România.
Pentru maia
25g drojdie proaspătă
1
lingură
de făină
1 linguriţă zahăr brun
2 linguri cu lapte călduţ
Pentru umplutură
(cremă cu cacao, nuci coapte, stafide și rom - fără zahăr, fără conservanți, fără ulei de palmier)
Pentru uns cozonacul la final
1 gălbenuș de ou + 1 lingură cu lapte
opțional: nuci/arahide tocate, steluţe decorative
1. Începeți cu Maiaua. Puneți drojdia într-un bol mic și zdrobiți-o cu o furculiță. Peste drojdie puneți 1 lingură de făină, 1 linguriță cu zahăr și 2-3 linguri cu lapte. Amestecați bine până obțineți o pastă moale. Lăsați-o la dospit într-un loc cald pentru 20 de minute.
2. Combinați laptele cald cu îndulcitorul
Green Sugar Premium + zahărul brun, esența de rom și vanilie. Amestecați bine
până se dizolvă tot. Opțional, puteți adăuga aici și niște coajă de porocală/
lămâie. Lăsați deoparte.
3. După ce a crescut maiaua puteți
să vă apucați de frământarea cozonacului. La mână sau cu ajutorul unui robot.
Eu l-am pus pe domnul Mixer
KitchenAid la treabă :) Este cel mai bun de pe piață!
4. Puneți într-un bol mare: făina, maiaua și gălbenușurile
frecate cu puțină sare. Porniți robotul sau începeți să frământați la mână 1-2
minute.
5. Adăugați laptele cald puțin câte puțin. Depinde de făină,
câteodată e posibil să vă mai rămână puțin lapte sau e posibil să fie nevoie să
mai adăugați câteva linguri. Măriți viteza mixerului pentru 5 min sau
continuați să frământați energic.
6. Adăugați untul puțin câte puțin până se încorporează perfect.
Apoi uleiul. Frământați pentru cel puțin 30-40 de min sau 20 de minute cu Mixerul
KitchenAid (economisești și energie și timp!).
La final aluatul trebuie să fie
moale, neted și ușor lipicios.
7. Când e gata, acoperiți-l cu un prosop și lăsați aluatul la
dospit într-un loc cald pentru 1 oră.
Ce frumos a crescut! :)
8. Ungeți bine cu ulei palmele și suprafața de lucru.
9. Luați aluatul dospit și îl dați în două. Întindeți cu palmele două foi pe care așezați crema pentru cozonac.
Miroase atât de bineeeee!!!
Acum rulați...
Și împletiți! :)
10. După ce l-ați așezat în formă trebuie să-l acoperiți iar cu
un prosop și să-l mai lăsați la crescut vreo 30-40 de minute.
11. După
acest timp combinați gălbenușul de ou cu o 1 lingură de lapte și ungeți
cozonacul. Presărați pe ei niște nuci/arahide tocate. Eu le-am pus și niște
steluțe de zahăr. Sunt doar de frumusețe că la gust sunt groaznice :)) Noi le dăm la o parte când mâncăm cozonacul.
12. Băgați cozonacul la cuptorul preîncălzit - 170 grade pentru
45-50min.
Poftă mare să aveți! Sărbători minunate dragii mei! :*
Aici găsiți gama mea completă de produse fără zahăr, fără conservanți, fără ulei de palmier: https://greensugar.ro/secretele-ramonei/
Aici găsiți gama mea completă de produse fără zahăr, fără conservanți, fără ulei de palmier: https://greensugar.ro/secretele-ramonei/