Plăcintă delicioasă cu mere și unt de arahide


O plăcintă altfel la gust decât cea tradițională. Gustul de măr copt amestecat cu scorțisoară și unt de arahide... este ceva divin! :)
Din rețeta de mai jos obțineți 8 porții de plăcintă (formă de tartă 26cm).


   P E N T R U   A L U A T:  
300g făină albă de grâu pentru produse speciale
100g făină integrală din grâu
200g unt rece (tăiat în cubulețe mici)
1 linguriță de sare
100ml apă rece
pentru final: un gălbenuș pentru uns aluatul


1. Puneți într-un bol mare toate ingredienele în ordinea de mai sus, dar fără apa rece. 
2. Frământați energic cu mânuțele până dispare untul și obțineți niște frimituri de aluat.


3. Adăugați apa rece și continuați să frământați până obțineți un aluat dur și unit.
Aluatul nu trebuie să fie lipicios. Mai adăugați făină dacă este necesar.


4. Împărțiți aluatul în două bucăți egale, înfășurațile în folie de plastic si băgațile la frigider pentru 30 de minute. Să facem umplutura.

    P E N T R U   C O M P O Z Ț I A  D E  M E R E:  
5 mere mari
60ml sirop de arțar (pentru un gust caramelizat)
2 cuișoare
2 lingurițe scorțișoară
1 linguriță cu esență de vanilie
1 linguriță cu esență de cafea (opțional)
zeama de la 1 lămâie
2 linguri cu amidon de porumb
2 linguri cu unt normal
pentru final: 2-3 linguri cu unt de arahide (de preferat făcut în casă)


5. Curățați merele de coajă și le feliați, dar fără cotor.
6. Puneți feliile de măr într-o oală medie. Adăugați peste felii: îndulcitorul, siropul de arțar, cuișoarele, scorțioara, esența de vanilie/cafea și zeama de lămâie. Lăsați pe foc mediu 10 minute.


7. După ce feliile de măr s-au înmuiat, adăugați amidonul de porumb și untul. Amestecați 2 min până se combină totul foarte bine. Opriți focul și lăsați compoziția de mere să se răcească aproape complet.


8. Scoateți aluatul de la frigider. Desfaceți din folie doar o bucată de aluat. Împrăștiați niște făină pe masa de lucru și cu ajutorul unui sucitor întindeți foaia bine. Așezați-o frumos pe forma de tartă. 


9. Umpleți forma de tartă cu compoziția de mere.


10. Acum este momentul pentru untul de arahide. Împrăștiați cu lingurița cât unt de arahide doriți voi :)


11. Întindeți și cealaltă bucată de aluat. Cu ajutorul unui cuțit desenați ce vreți voi pe ea. Eu i-am făcut doi ochișori și o gură mare :)


12. Așezați foaia de aluat peste umplutura de mere și lipiți-o pe margine prin presare cu ajutorul degetelor. 


13. Cu ajutorul unei furculițe puteți presa chiar mai bine marginea aluatului.


14. Ungeți suprafața plăcintei cu gălbenuș de ou.
15. Băgați plăcinta la cuptorul preîncălzit 180 grade – timp de 50 minute. La final trebuie să fie ușor rumenită la suprafață! Nu-i așa că miroase genial în casă? :) Poftă bună să aveți!